maanantai 26. lokakuuta 2009

Alice Tislerin haamu

Tallinnan Magasini-katu kulkee Veerennin (=Vesiränni) kaupunginosassa Nimensä se on saanut lähistöllä sijatsevista armeijan vanhoista varastoista. Neuvostoaikana katu tunnettin kuitenkin nimellä Tisleri. Tätä nimeä Magasini kantoi vuosina 1949–1990. Nimen antoi Keilan taisteluissa kuollut Virossa melko harvinainen naispuolinen punakaartilaismarttyyri Alice Tisler (1893–1918).
Kävin kesällä Tallinnasta vähän länteen sijatsevassa Keilassa, mutta en löytänyt sieltä mitään Alicesta muistuttavaa. Kävin vähän myöhemmin myös Tallinnan itäpuolella Kehrassa, ja siellähän olikin yllättäen vielä jäljellä Tisleri tänav – jopa vielä harvinaisella kaksikielisellä kyltillä, joita ei Virossa enää juurikaan näe:

No, ei kai tässä mitään niin hirvittävän merkittävää ole. Tulin kuitenkin jostain syystä  samalla tarkistaneeksi sen, että muita Tislerille nimettyjä katuja ei Virossa enää ole. 
Taidankin alkaa suunnitella matkaa Narvan Kosmonaudi-kadulle tai Sillamäen Majakovski-kadulle – Tallinnassa kun vastaava ehditiin sekin muuttaa takaisin Sitsi-kaduksi eli Karttuunikaduksi. Sillamäen Majakovskikin on tätä nykyä Viron ainoa Majakovski-katu. Ja hitto, onpa Narvassa vielä jäljellä Partisani-katukin! No hyvä, vielä yksi: Sillamäessä on Majakovskin lisäksi Gagarini – sekin Viron ainoa.
PS. [Lisäys 3.3.2010] Unohdin mainita, että Alice Tisler oli myös Itä-Virossa Kohtla-Järvellä vaikuttanut lyhytikäinen (1988–90) punkbändi. Nimi johtui siitä, että kundit yöpyivät Tallinnassa käydessään Tisleri-kadulla. Levyttämään he eivät päässeet, mutta jollain ruotsalaisella piraattikasetilla heiltä on pari biisiä. Vuonna 2007 he heittivät yhden nostalgiakeikan.

1 kommentti:

 1. Kauniit oksat, taitaa olla omenapuu!

  Onkohan Virossa Urho Kekkosen katua? Rostockissa on DDR:n aikana rakennettu kaupunginosa Toitenwinkel, jossa on yhä kadunnimenä Urho-Kekkonen-Strasse.

  Kekkosen lisäksi kadunnimistöstä löytyvät alueelta edelleen Salvador Allende, Albert Schweitzer, Olof Palme, Pablo Neruda, Martin Luther King, Jawaharlal Nehru ja Bertrand Russell. Tiedossani ei ole, onko tältä alueelta poistettu Saksojen yhdistymisen jälkeen epäkorrekteja nimiä; sen tiedän, että nämä nimet liittyvät DDR:n aikaiseen Rostockin "rauhankaupunki"-teemaan. Itämeri - Rauhan meri.

  Jos tämä linkki toimii, niin siinä näkyy Rostockin Kekkos-katu:

  http://geoportal.rostock.de/mapbender/frames/login.php?name=kvla&password=kvla&mb_user_myGui=GeoPort.HRO&mb_myBBOX=4509174.367741936,5999056.4,4509791.632258064,5999458.4&mb_myPOI=Urho-Kekkonen-Str.|4509443|5999310

  VastaaPoista