sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Punavuoren Psykomaantieteellisen Seuran esihistoriaa, 2: Paluu Valgaan

Aiemmassa postauksessa 6.2.09 käytin vain kuvituksenomaisesti kahta kuvaa Valgasta ja totesin, että matkasta ei syntynyt raporttia. Tarkemmin ajatellen taisinkin olla väärässä. Valgan kävelyretket (18.–24.11.08) olivatkin silkkaa psykomaantiedettä, mikä näkyy myös kuvista. Hahmotin tätä taloudellisesti huonossa jamassa olevaa 13 000:n asukkaan pikkukaupunkia käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden sekä komissiokauppojen kautta. 
Hieman samalta tuntuu katsella nykyään suomalaisten pikkupaikkojen keskuskatuja ja havainnoida sitä, kuinka entiset pankkisalitkin saattavat toimia kirpputoreina. Jostain syystä mieleeni tuli Orivesi, joten taidankin ensi kesänä käydä siellä.
Kun ryhdyin muistelemaan aikaa Valgassa, tajusin että tämähän on jo tehty aiemminkin. Kävin jokunen vuosi sitten Võrussa, idempänä Etelä-Virossa, ja siellläkin jostain systä kuvasin kaikki löytämäni käytettyjen tavaroiden kaupat. Jos löydän kuvat vielä jostain, julkaisen nekin tässä samassa yhteydessä.

Odavad riided = Edullisia vaatteita

Kasutatud riided = Käytettyjä vaatteita


Komisjoni pood = Komissiokauppa. Solomin komissiokauppa oli ainoa näistä kaupoista, joissa kävin sisällä. Käytettyjä vaatteita myyvien kauppojen tunnelma on nimittäin sellainen, että en halua enää koskaan kokea olevani hyväosainen slummailija. Tämä selvisi minulle jo samantyppisessä viikon retriitissä, jonka tein entiseen ydinsukellusvenetukikohtaan Paldiskiin jokunen vuosi sitten. Mutta Solomin kaupassa oli kaikkea kiinnostavaa, muun muassa neuvostoaikaista virolaista pop-musiikkia 70 senttiä/LP.


Ja niin aika kuluu. Osa käytettyjen tavaroiden kaupoistakin on jo tuhoutunut, niin kuin kohta ne talotkin, joissa ne sijaitsivat.


Ja kun tarpeeksi aikaa kuluu, häviävät kaikki jäljet. Rakkain kuva Valgan matkalta onkin tämä:

Kun oikein tarkkaan tihrustaa, näkyy seinässä vielä kevyesti: Odavad kaupad. Muutaman vuoden kuluttua sitä ei enää näe. Jotain metatason runollisuutta tässä on. Enkä nyt yritä selittää sitä sen enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti