perjantai 20. maaliskuuta 2009

Vaihtoehto McDonald'sille: Forum katutaso

Kauppakeskus Forumista on kasvanut jättimäinen, ison korttelin sisään kasvanut keskus, joka yhdistää erilaisia taloja toisiinsa. Itse muistan onneksi vielä sen vanhan, jo puretun Forumin ja siellä edelleenkin toimivan Ajattaren ja ennen kaikkea sen nerokkaan 1970-luvulta olevan jinglen, jonka sanoitusta voi vain ihmetellä:
Ajatar on Forumissa,
Forumissa Mannerheimintiellä,
auki joka ilta kello kahdeksaan,
Ajatar on Forumissa.
Sen muuten sävelsi klarinetisti-saksofonisti Kaarlo Kaartinen, joka vastaa myös toisesta ikihitistä: Risella, Risella, Suomen suosituin riisi on Risella. Ja näitä ikimuistoisia mainoksia näkee nykyään halutessaan MTV3:n sivuilla.
Forumin katutason Mäkkäri (Mannerheimintie 16) sijaitsee Kiseleff & Heikelin arkkitehtitoimiston suunnittelemassa uusrenessanssitalossa vuodelta 1890. Konstantin Kiseleff ja Elia Heikel suunnittelivat ympäri Helsinkiä useita tämäntyyppisiä rakennuksia.
Ennen Mannerheimintie 16:ssa käytiin leffassa: vuosina 1926–82 se oli Capitol ja sitten vuodesta 1985 vuoteen 2006 asti seitsensalinen Forum. Nykyään tiloissa toimii ns. sedula: Apollo Live Club.

Forumista löytyy Mäkkärille luonnollisesti runsaasti vaihtoehtoisia paikkoja. Yllä kuvattu ruma fantasia-annos on burger sekin nimeltään. Päätin vähän nimittäin snobbailla, ja söin lounaani Michelin-tähdistään kuuluisan ruokaguru Hans Välimäen uudessa rahvaanomaisemmassa paikassa: La Société du Cochon. Tarkemmin ottaen sen ensimmäisen kerroksen Cafe Cochonissa; toisen kerroksen brasserien Välimäki ennättikin jo myydä uusille omistajille. On se vähän tempoilevaa tämä Helsingin ravintolaelämä. Tällainen ravintolatavis ei oikein tahdo pysyä mukana.
Kokemus oli aika hupaisa, mutta on kai se todettava, että 14,90 maksanut burger – ravintolan kallein annos – tuskin on hintansa väärti. Ihan kelpo se kuitenkin oli, ja maalaisleivälle lätkäisty lihabiitti oli hyvä niin kuin maalaisranskalaisetkin, mutta olisihan se ollut ehkä järkevämpää syödä Vitello tonnato -leipä, joka maksaa 7,50 ja jota eräs tuttavani kehui varsin maukkaaksi ja myös täyttäväksi.

Taidekokemukseksi minun piti suositella tyhjää paikkaa, entistä leffateattrin edustaa, jossa sijaitsi Ukri Merikannon mielestäni paras julkinen teos, Kohtaaminen (1984). Kolmiosainen veistos siirrettiin Forumin muutostöiden takia vuonna 2007 Meilahteen. Korvaavaksi teokseksi olin ajatellut Kimmo Kaivannon suihkulähdeveistosta Nereidi (1985), joka on Forumin pääaulassa sisällä, mutta ruokaillessani huomasinkin melkein pääni yläpuolella teoksen, josta en entuudestaan ollut edes tietoinen. Kyseessä on Aimo Tukiaisen Kasvu (1964). En ole löytänyt teoksesta mitään tietoja, mutta muistelisin että paikalla oli ennen joku pankki – olisikohan ollut Helsingfors Sparbank? –, joten kyseessä lienee pankkisalin koristeeksi hankittu veistos, mitä silloin ennen vanhaan harrastettiin melko paljon. Kyllä on nykyveistäjillä elannon hankkiminen paljon vaikeampaa.

1 kommentti:

  1. Tuo Kasvu-teos oli ainakin Aktain Kolmen Sepän konttorissa vielä vuonna 2003. Sopiikin mainiosti pankkiteemoihin tai -teemaan.

    VastaaPoista