lauantai 14. maaliskuuta 2009

Vaihtoehto McDonald'sille: Kamppi

Kampin Mäkkäri (Fredrikinkatu 46) sijaitsee Kampin autotalossa, jossa on jotain aikansa suurkaupunkimaisten toimistorakennusten loistetta, niin kolho kuin se oikeasti onkin. Arkkitehdistä minulla ei ole haisuakaan – tieto ei googlettamalla auennut, ja tämän takia en kirjastoon viitsi lähteä. Jos Mäkkäriin eksyisi syömään, saisi kuitenkin ihailla vastapäätä oikein hauskaa arkkitehtuuria – ikkunasta nimittäin näkyy Tennispalatsi, alunperin väliaikaiseksi tarkoitettu hieno rakennus, jossa nykyään voi käydä kahdessa museossa ja elokuvissa. Rakennuksen suunnitteli arkkitehtiylioppilas Helge Lundström, joka ei koskaan edes valmistunut arkkitehdiksi.

McDonald'sille löytyy lähistöltä useitakin lounaspaikkavaihtoehtoja, mutta taso ei hirvitä. Vastapäisessä Tennispalatsissa voisi toki etsiä isänmaallisemman roskaruokavaihtoehdon, sillä siellä sijaitsee Hesburger, joka varsin harvinaisella tavalla kykenee laittamaan kampoihin McDonald'sin maihinnousuyrityksessä. Heseksi kutsutun pikaruokaketjun nimi tulee naantalilaisesta grillikioskiyrittäjä Heikki Salmelaisesta. Tennispalatsissa on tarjolla myös toinen iso ketju: Pizza Hut, jonka tuotteita olen viimeksi kokeilllut pari vuotta sitten – ja pettyen. Ja onpa Tennispalatsissa myös perusmättökebabia tarjoava Stadin Kebab, joita niitäkin on jo kaikkineen neljä. Urheilun harrastaja voi syödä mättönsä autotalon Elmo Sports & Grillissä, jossa voi syödä vaikka megapläjäysburgerin (voi tätä suomenkieltä!). Kaljallakin voi käydä parissa ketjupaikassa, ja onpa lähistöllä vielä yksi Sedu Koskisenkin paikka.
Mutta se varsinainen lounassuositus olkoon nepalilainen Satkar, joka asusteli ennen Lönkalla. Kun katselin eat.fi:n asiakaskommentteja Satkarista, opin uuden sanan avulla sen, mikä Satkar on. Se on 'perusnepsu' (voi tätä suomenkieltä, osa 2!). Mutta on perusnepsussa aina jotain sympaattisempaa kuin monissa muissa perusmättöpaikoissa. Kai?    

Taiteen harrastajalle alueella on tajolla aika harvinainen tarina julkisten taideteosten siirtämisestä – tai kaksikin. Kampin metroasemalla oli stadin ensimmäinen metrotaideteos, Ipi Kärjen iso maalaus Maa, ilma, tuli ja vesi vuodelta 1985. Se jouduttiin siirtämään varastoon vuonna 2002, kun Kampin keskusta alettiin rakentaa, ja nyt se ei enää istu vanhalle paikalleen, joten sille etsitään uutta. 
Samoin kävi aseman ulkopuolella sijanneelle Anu Matilaisen veistokselle Liike (1985), joka sijaitsi yllä olevan kuvan paikalla vesialtaassa, jota sitäkään ei enää ole. Kovin haikea olo sen poistamisesta ei tullut, koska veistoksen kömpelöt graniittiset linnut olivat jotensakin tragikoomisia. 
Taiteen harrastajan tuleekin kävellä läheiselle Fredrikintorille, jossa sijaitsee ruotsalaisen Ernst Billgrenin hauska ja omituinen Kohtauspaikat (1998). Samalla voi tarkastella skeittausta ja miettiä, että mitähän mieltä siinäkin mahtaa olla. Äänimaisema ainakin on hupaisa. Hrrrrrrrrrrrrrrr – kops! Tai jotain sinne päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti