sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Vaihtoehto McDonald'sille: Kluuvi

Kampin Mäkkäri (Kluuvikatu 5) sijaitsee Forumin Mäkkärin tavoin uusrenesanssirakennuksessa – niin paljon kuin näitä kauppakeskuskompleksin kuorina toimivia julkisivuja enää 'rakennuksiksi' voi nimittää. Kampin tapauksessa arkkitehti on vielä astetta kuuluisampi: Theodor Höijer, joka oli aikansa johtavia arkkitehteja. Rakennus on vuodelta 1885, joten se on Helsingin vanhin Mäkkäri-rakennus. Höijerin käsialaa ovat muun muassa lähellä sijaitsevat Hotel Kämp – pelkkä kuori nykyasussaan – ja Ateneumin taidemuseo. Jos Mäkkärille haluaa hyvän tai jotenkin omaperäisen vaihtoehdon, ei Kluuvin kauppakeskuksessa sellaista taida olla tarjolla. Chico's ja Café Picnic ovat tylsänpuoleisia ketjuravintoloita, belgialaistyyppinen Belge on juuri niin aito belgialainen kuin HOK-Elannon ravintola voi ylipäänsä olla ja ilmeisen laskeva trendissään. Armini on puolestaan meksikolaistyyppinen peruskauppakeskuskuppila (kyllä suomi on hauska kieli!).

Niinpä päädynkin hieman yllätyksellisesti mäkkärinvälttämissuosituksessani (suomihan on siis hauska kieli!) Karl Fazer Café'hen, aitoon helsinkiläisklassikkoon, joka on toiminut Kluuvikadulla jo vuodesta 1891. Ja nyt nimenomaan lounaspaikkana, sillä sen edullinen keittolounasbuffet pitää sisällään aina kolme keittoa ja hyvää leipää, joten sielläkin voi mättää itseensä paljon hyvää ja terveellistä ravintoa. Belgeen voi sitten vaikka mennä belgialaiselle jälkiruokaoluelle. Esimerkiksi Leffe on ihan hyvä uskonnollissävyinen valinta.

Taidetta voi lähistöllä harrastaa helposti. Yliopiston Porthania-rakennuksen edessä on yksi Helsingin maineikkaimmista ulkomaalaisista taideteoksista: baski Eduardo Chillidan (1924–2002) Helsinki 1992 (1992), joka kuitenkin luvalla sanoen on ikään kuin väärän kokoinen ja väärässä paikassa. Ja löytyypä Iso-Roban tavoin täältäkin korutaiteilija Björn Weckströmin melko vaatimaton tuotos: Fazerin kukko (1991). Tämänkin paikkaansa-ei-niin-hirvittävän-hyvin-sopivan teoksen kaupunki joutui ottamaan vastaan lahjoituksena.
Taidevalintani ei sekään ole kyllä mitään veret seisauttavaa taidetta, mutta jotakin zeitgeistia siitä hauskasti henkii – se on jonkin sortin aikakone. Kyseessä on Aimo Tukiaisen reliefi Kuluttajaperhe (1950), joka sijaitsee Veikko Leisténin piirtämän Elannon entisen tavaratalon päädyssä Aleksanterinkatu 9:ssä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti